TRIMITE EMAIL LA cluj@voluntariat.ro
SUNA 0264 431 411

PROIECTE INCHEIATE

PROIECTE INCHEIATE

Multicultural Routs (1 august 2015 – 30 noiembrie 2016)

In perioada 1 septembrie 2015 – 31 august 2016, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca implementeaza proiectul „Multicultural routs” in care sunt implicati 6 voluntari veniti din Germania, Austria, Spania si Finlanda. In cadrul stagiului desfasurat in Cluj-Napoca, 4 dintre voluntari se implica in activitati de animatie clinica in 4 sectii al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj-Napoca si contribuie cresterea calitatii vietii micutilor pacienti. Ceilalti doi voluntari sunt implicati in initierea, desfasurarea si promovarea evenimentelor culturale desfasurate in cadrul teatrului independent „REACTOR de creatie si experiment”. Pe langa activitatile mentionate anterior, voluntarii pregatesc si implementeaza activitati de educatie nonformala in cluburi multiculturale saptamanale pentru copiii din ciclul primar al scolilor din Floresti, Sinapul si Tureni.
Obiectivul proiectului vizeaza promovarea implicarii voluntarilor in institutii publice (spitale si scoli) si sa contribuie la eforturile comunitatii locale in dezvoltarea sectorului cultural in scopul candidaturii orasului Cluj-Napoca pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021. In acelasi timp, proiectul este gandit in asa fel incat aceasta sa creeze un cadru propice pentru dezvoltarea personala si profesionala a celor 6 voluntari prin implicarea lor continua pe tot decursul proiectului in activitati recreative, ludice, artistice si socio-educative destinate copiilor din spitale locale si scolile din mediul rural, la fel ca si in sectorul cultural local. In cea de-a doua parte a proiectului, voluntarii au avea posibilitatea sa personalizeze contributia adusa comunitatii locale in functie de interesele si nevoile personale, prin dezvoltarea de proiecte individuale care sa se finalizeze in patru evenimente publice de promovare a voluntariatului in cadrul celei de-a 15-a editii a Saptamanii Nationale a Voluntariatului. Proiectul include, de asemenea si 4 sesiuni de informare destinate tinerilor romani despre oportunitatea de invatare oferita de Serviciul European de Voluntariat.

Proiectul „Multicultural routs” este finantat de Comisia Europeana prin programul Erasmus+, un program administrat in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

EVSification (1 ianuarie 2015 – 31 august 2016)

Proiectul „EVSification” este implementat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca alaturi de partenerii sai, FERSO, Polonia si Centrum dobrovolnictva, Slovacia. Toate cele trei organizatii sunt active in domeniul voluntariatului si au expertiza in gestionarea de voluntari si proiecte in contextul Serviciului European de Voluntariat (SEV).

Scopul proiectului este de a contribui la consolidarea miscarii de voluntariat din cele trei tari, prin cresterea capacitatii organizatiilor ce implica voluntari in raport cu managementul proiectelor si voluntarilor SEV.

Activitatile proiectului sunt focusate pe managementul voluntarilor in context SEV si vizeaza dezvoltarea a trei produse intelectuale, pe durata celor 20 de luni de implementare: “Manualul managementului voluntarilor SEV” (un document adresat tuturor organizatiilor si coordonatorilor implicati in proiecte SEV, cu informatii practice privind cei 9 pasi de management al voluntarilor), “EVSification Recipe Design” (pe baza manualului realizat, echipa de proiect va construi un design pentru un curs de formare ce va putea fi replicat de catre organizatiile active in SEV) si webinarii (vor fi organizate 3 webinarii pe teme relevante pentru managementul in SEV).

Proiectul ,,EVSification” este finantat de Comisia Europeana prin programul Erasmus+, Actiunea cheie 2 – Parteneriate Strategice.

Voluntariatul, o punte intre etnii (1 martie 2015 – 30 aprilie 2016)

Proiectul „Voluntariatul, o punte intre etnii” este implementat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca in perioada martie 2015 – aprilie 2016. Acesta isi propune sa contribuie la dezvoltarea a trei comunitati rurale ale judetului Cluj (Floresti, Tureni si Sanpaul), abordand problematica comunitatilor multietnice si a dezvoltarii acestora prin voluntariat, prin mobilizarea tuturor actorilor locali pentru generarea de schimbari pozitive.
Activitatile propuse in comunitatile din Tureni, Floresti si Sanpaul presupun cateva linii de actiune principale: dezvoltarea unui club multicultural in fiecare scoala beneficiara cu rolul de a stimula relationarea pozitiva intre elevii din etnii diferite; pregatirea si imputernicirea primariilor locale in gestionarea eficienta a relatiilor interetnice (printr-un curs de formare dedicat reprezentantiilor primariei, printr-un stagiu de jobshadowing in Norvegia, dar si prin implicarea permanenta in toate actiunile derulate in comunitate); crearea contextului de interactiune si implicare la nivelul intregii comunitati prin actiunile comunitare propuse, evenimente de promovare etc.

Proiectul “Voluntariatul, o punte intre etnii” este finantat prin Granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania.

Managementul Voluntarilor de la A la Z ( 1 aprilie 2014 – 31 martie 2015)

In perioada 1 aprilie 2014 – 31 martie 2015, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca alaturi de partenerii sai Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat si IOGT Tippetue din Norvegia implementeaza proiectul Managementul voluntarilor de la A la Z, Proiectul urmareste cresterea capacitatii organizationale a 16 ONG-uri din Romania prin eficientizarea implicarii voluntarilor in activitatea acestora.
Acest lucru se va realiza atat prin activitati de formare, consultanta si jobshadowing in organizatii cu experienta in managementul voluntarilor, cat si prin organizarea, de catre fiecare ONG beneficiar, a unei actiuni publice comunitare care contribuie la campania „No hate speech” si sunt axate pe promovarea tolerantei si luptei impotriva discursului instigator la ura si a oricaror forme de discriminare. Prin actiunile publice, organizatiile beneficiare vor avea ocazia de a pune in practica teoria celor 9 pasi de management al voluntarilor (actiunile implicand un numar minim de 10 voluntari fiecare) dezvoltandu-si competente relevante pentru gestionarea voluntarilor.Nu in ultimul rand, proiectul propune abordarea problematicii specifice managementului voluntarilor printr-o metoda inovatoare: organizarea a 3 reprezentatii de teatru social pe tematica proiectului fiecare din acestea finalizandu-se cu o dezbatere cu implicarea publicului prezent.
Rezultatele proiectului se vor rasfrange si asupra altor organizatii din Romania ca si beneficiari indirecti.

Proiect finantat prin granturile SEE 2009-2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org

Professional Volunteering (1 septembrie 2014 – 31 august 2016)

Proiectului “Professional Volunteering” este coordonat de Gemeinsam leben&lernen in Europa e.V (DE) in parteneriat cu Community Service Volunteers (UK), Dobrovolnicke Centrum o.s (SZ) si Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca (RO). Proiectul urmareste sa sprijine procesele de gestionare a voluntarilor si a programelor de voluntariat, venind in intampinarea nevoilor de perfectionare a coordonatorilor de voluntari dar si a voluntarilor implicati. Astfel proiectul vizeaza dezvoltarea unor cursuri de formare care sa abordeze teme precum: managementul programelor de voluntariat, legislatia in domeniul voluntariatului, etapele managementului voluntarilor (pregatire, recrutare, selectie, orientare, supervizare, monitorizare, motivare, recunosterea meriterlor si evaluare), dar si teme conexe precum initierea si gestionarea evenimentelor publice in care se implica voluntarii, elemente de PR, cooperare si networking in sectorul ONG, sustenabilitatea in sectorul de voluntariat etc.
Proiectul este finantat in cadrul programului Erasmus +, Actiunea Cheie 2 (Cooperare pentru inovare si schimb de bune practice – Parteneriate stategice).

EUROPEAN volunteers in YOUTH CAPITAL (17 martie 2014 – 31 octombrie 2015)

In perioada 17 martie 2014 – 31 octombrie 2015, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca implementeaza proiectul ,,EUROPEAN volunteers in YOUTH CAPITAL”. Doi tineri din Germania isi desfasoara stagiile de voluntariat in perioada 1 septembrie 2014 – 31 august 2015, timp de un an. Proiectul are ca scop principal crearea unui cadru de invatare, in care accentul este situat atat pe dezvoltarea personala cat si cea profesionala a celor doi tineri. In contextul in care Cluj-Napoca detine titlul de Capitala Europeana a Tineretului in anul 2015, proiectul de fata propune dezvoltarea de activitati pentru tineri, prin intermediul carora acestia sa beneficieze de mediul intercultural si implicit, diferentele culturale, cu scopul de a-si dezvolta abilitatile lingvistice si diversifica timpul liber. In acest sens cei doi tineri voluntari vor initia si implemente activitati dedicate tineretului, precum cluburi de limba straina, seri internationale, ateliere de lucru manual, vizionare de filme. Prin intermediul acestor activitati cei doi vor interactiona in mod direct cu tineretul din comunitatea locala. Totodata cei doi voluntari vor avea oportunitatea de a se implica in activitati si evenimente dedicate Saptamanii Nationale a Voluntariatului.

Proiectul ,,EUROPEAN volunteers in YOUTH CAPITAL” este finantat de Comisia Europeana prin programul Erasmus+.

Year of the Youth Invasion (10 martie 2014 – 31 octombrie 2015)

Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca implementeaza in perioada 10 martie 2014-31 octombrie 2015 proiectul Year of the Youth Invasion. In proiect sunt implicati 6 tineri voluntari, proveniti din Germania, Austria, Italia, Letonia, Danemarca si Spania, care desfasoara stagii de voluntariat de un an de zile (1 septembrie 2014 – 31 august 2015). Prin proiect se urmareste crearea cadrului in care cei 6 voluntari sa aiba ocazia sa se dezvolte atat in plan personal cat si in plan profesional prin implicarea lor in activitati de animatie clinica in 5 sectii ale Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj si in activitati ludic-creative si ateliere lingvistic-interculturale in cadrul Scolii Waldorf din Cluj-Napoca. Prin activitati diverse precum origami, ateliere creative, facepainting, jonglerii, teatru de papusi, lectii interactive, vanatori de comori, cei 6 voluntari vor contribui activ la cresterea calitatii timpului petrecut de micii pacienti in cele 5 sectii ale de pediatrie vizate, precum si la diversificarea activitatilor in care sunt implicati copiii din Scoala Waldorf. Pe perioada celor 12 luni de stagiu a voluntarilor acestia vor interactiona sute de copii in spital si scoala pentru care vor pregati diverse activitati ludic creative. De asemenea voluntarii vor avea ocazia sa se implice in activitati si evenimente incluse in “Cluj – Capitala Europeana a Tineretului” si sa participe la dezvoltarea de evenimente in cadrul Saptamanii Nationale a Voluntariatului.
Proiectul “Year of the Youth Invasion” este finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune administrat in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

3G! Go. Give Gain. (1 mai 2013 – 30 noiembrie 2014)

In perioada 1 mai 2013 – 30 noiembrie 2014, Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca implementeaza proiectul „3G! Go. Give. Gain.” Proiectul implica 4 tineri voluntari, proveniti din Germania, Austria, Anglia si Spania, care desfasoara stagii de voluntariat de un an de zile (1 septembrie 2013 – 30 august 2014). Proiectul urmareste pe dezvoltarea personala si profesionala a celor 4 voluntari prin implicarea acestora in activitati de animatie clinica in 5 sectii ale Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj.
Prin avctivitati diverse precum origami, ateliere creative, facepainting, jonglerii, teatru de papusi, etc, cei 4 voluntari vor contribui la cresterea calitatii timpului pentrecut de mici pacienti in spital. Pe perioada proiectului in cele 5 sectii ale Spitalului vor fi spitalizati sute de copii cu care voluntarii vor interactiona direct.
De asemenea proiectul prevede si organizarea a doua evenimente publice de promovare a voluntariatului la nivelul comunitatii locale in cadrul Saptamanii Nationale a Voluntariatului (12-18 mai 2014).
Proiectul „3G! Go. Give. Gain.” este finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune administrat in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

Personal Development in EVS projects (15 mai 2013 – 30 septembrie 2013)

23 de participanti din 8 tari (Letonia, Lituania, Germania, Slovacia, Danemarca, Estonia, Portugalia si Romania) au participat la un training pe tema procesului de dezvoltare personala a voluntarilor in contextul proiectelor SEV. In prima parte a trainingului, participantii au avut ocazia sa testeze si sa descopere mai multe instrumente care pot fi folosite in acest context. Ulterior, in cadrul unui proces ghidat, facilitat prin metode de educatie nonformala, participantii au dezvoltat, testat si adaptat 4 instrumente noi pe care sa le poata folosi ulterior in activitatea lor cu voluntarii in organizatiile pe care le reprezinta.
Trainingul s-a desfasurat in perioada 6-14 iulie 2013 in localitatea Maguri Racatau. Acest proiect a fost finantat de catre Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune.

The Rhythm of volunteering! (01 martie 2013 – 31 august 2013)

In acest proiect CVCN a gazduit 8 voluntari internationali din 5 tari (Italia, Portugalia, Franta, Venezuela si Azerbaijan) timp de 2 luni (1 aprilie 2013 – 31 mai 2011). Cei 8 tineri au planificat si organizat 5 evenimente publice in cadrul celei de-a 12-a editii a Saptamanii Nationale a voluntariatului (13-19 mai 2013): VOLUNTEXPO – targ de oferte de voluntariat, TAKE CARE – workshop de dezvoltare a empatiei pentru beneficiarii asociatiei Familia Regasita, EXPRESIONS 4 GENDER EQUALITY – eveniment de promovare a egalitatii de gen, CROSSING BORDERS – eveniment stradal de promovare a diversitatii culturale si VOLUNTEER PARTY – eveniment de recunoastere a meritelor voluntarilor implicati in organizarea Saptamanii Nationale a Voluntariatului

Prin activitatile derulate in acest proiect cei 8 voluntari au avut ocazia se dezvolte personal, sa traisca o experienta multiculturala, sa invete lucruri noi si sa invete limba romana. Proiectul a fost finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune.

Mai multe despre experienta voluntarilor implicati in acest proiect (Ricardo Gonzales, Stephanie Chacin, Leonel Velasquez, Gaelle Blino, Linda Pallai, Royal Aghamirzadeh, Susana Baros si Lucinda Gomez) puteti gasi la sectiunea voluntari straini in Romania.

Reference – Valuing and using skills development through volunteering as a pathway into employment (1 august 2012 – 31 iulie 2014)

Proiectul implementat prin intermediul Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii, reprezinta o oportunitate pentru crearea si consolidarea de parteneriate durabile cu organizatii europene active in domeniul voluntariatului. Astfel, in cadrul proiectului, alaturi de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca, sunt alte 6 organizatii partenere din Germania, Marea Britanie, Slovacia, Slovenia, Cehia si Malta.

Scopul urmarit este valorizarea experientei de voluntariat pentru cresterea angajabilitatii, prin cresterea capacitatii organizatiilor implicate in oferirea de suport voluntarilor cu care lucreaza.

Grupurile de lucru constituite pe perioada proiectului vor lucra la inventarierea modalitatilor creative prin care organizatiile pot recunoaste competentele dobandite prin voluntariat, la detalierea abilitatilor cheie care pot fi dobandite si validate, la realizarea unui ghid de scriere a unei scrisori tip de recomandare a voluntarilor, ce va include sfaturi practice pentru toate organizatiile ce implica voluntari.

Proiectul “Reference” este implementat in perioada august 2012 – iulie 2014, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin intermediul Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii (Grundtvig – Parteneriate pentru invatare).

TOY – Think of You! (1 august 2012 – 31 iulie 2013)

Proiectul „TOY – Think of You!” este implementat de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca in perioada august 2012 – iulie 2013.

Acesta include un stagiu de voluntariat de 9 luni de zile (septembrie 2012 – mai 2013) pentru patru tineri din Austria, Italia, Franta si Danemarca, si urmareste crearea unui context care sa faciliteze dezvoltarea personala si profesionala a celor 4 tineri.

Activitatile zilnice ale voluntarilor includ un program de animatie clinica in 4 sectii ale Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii Cluj. Prin activitati precum facepainting, origami, jonglerii, lucru manual, teatru, etc. cei 4 voluntari vor contribui la cresterea calitatii vietii si la imbunatatirea contextului general in care vor fi spitalizati peste 900 de copii pe durata proiectului si nu numai. In acelasi timp, proiectul va implica organizarea de evenimente si actiuni menite sa promoveze voluntariatul la nivelul comunitatii locale.

Proiectul „TOY – Think of You!” este finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune administrat in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

You(th) redefine culture (1 august 2012 – 31 iulie 2013)

In cadrul proiectul „You(th) redefine culture!” gazduim voluntari internationali din Letonia, Cehia, Islanda si Germania pe o perioada de 9 luni (septembrie 2012 – mai 2013). Ei sunt implicati in activitati de voluntariat in beneficiul comunitatii clujene.
Voluntarele Unnur Stefansdottir (Islanda) si Monika Hryzlikova (Cehia) au dezvoltat un program de educatie multiculturala si activitati de educatie ecologica si artistica pe care le implementeaza in 15 clase din Cadrul Scolii Generale “Ioan Bob” din Cluj avand peste 300 de beneficiari elevi.
Voluntarele Viktorija Kacane (Letonia) si Jennifer Bunk (Germania) sunt implicate in activitati de educatie nonformala pentru copii din 8 clase ale Liceului Waldorf din Cluj-Napoca, atat in cadrul lectiilor zilnice, dar si in cadrul programului de afterschool.

Proiectul „You(th) redefine culture este finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune administrat in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

IMPROVE (1 august 2011 – 31 iulie 2013)

Proiectul “Improve” implica 5 organizatii europene care lucreaza cu voluntari: Centrul de Voluntariat Cluj Napoca, Porta Nuova Europa (Italia), Fundacja “Umbrella” (Polonia), Zemgale NGO Centre (Letonia) si Intercambia (Spania).
Proiectul, coordonat de organizatia Porta Nuova Europa, va stimula colaborarea partenerilor cu un scop precis: crearea sau adaptarea unui mecanism de evaluare si validare a competentelor dobadite prin voluntariat. S-a pornit de la analiza sistemelor deja consacrate din domeniile evaluarii angajatilor sau a celor in cautarea unui loc de munca pentru a le adapta sectorului de voluntariat. Noul mecanism se doreste a fi unul viabil, usor de implementat si bazat pe nevoile concrete ale voluntarilor.
Pe de alta parte, prin vizitele tematice realizate atat la parteneri cat si la alti stakeholders din tarile partenere, vizam familiarizarea si impartasirea de metodologii diverse in sectorul managementului voluntarilor, cu scopul de a construi un set de instrumente utile in managementul voluntarilor pentru a creste impactul educational activitatii de voluntariat asupra voluntarului insusi.

Proiectul “IMPROVE” este implementat in perioada august 2011 – iulie 2013, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin intermediul Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii (Grundtvig – Parteneriate pentru invatare).

PLAY – Practice Learning and Action for Youth (1 iunie 2011 – 30 octombrie 2012)

In proiectul PLAY gazduim 6 voluntari internationali din Scotia, Ucraina, Franta, Olanda si Germania pe o perioada de 12 luni (septembrie 2011 – septembrie 2012). Ei sunt implicati in activitati de voluntariat in beneficiul comunitatii clujene.
David Anderson (Scotia), Maksym Serik (Ucraina), Patricia Hellinga (Olanda) si Melanie Bleskine (Franta) lucreaza in 4 sectii ale Spitalului de Urgenta pentru Copii Cluj. Rolul lor principal este de a dezvolta un program de animatie clinica cu scopul de a crea un context ludic care sa sustina insanatosirea micutilor pacienti. Astfel prin activitati artistice, ludice si educationale voluntarii ofera suport zilnic unui numar de aproximativ 40 de copii cu varste cuprinse intre 5 si 13 ani.
Cei doi voluntari din Germania (Marlene Albrecht si Joscha Wirtz) au creat un program de educatie multiculturala, dar si de predare a limbii germane pentru 12 clase din Cadrul Scolii Generale “Ioan Bob” din Cluj avand peste 300 de beneficiari elevi.
Proiectul Play este finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune administrat in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

Mai multe despre experienta individuala a celor 6 voluntari implicati in acest proiect puteti gasi la sectiunea voluntari straini in Romania.

Volunteer to Learn (1 august 2010 – 31 iulie 2012)

Proiectul “Volunteer to learn” a pornit de la ideea ca o varietate de abilitati, cunostinte si atitudini pot fi dezvoltate prin intermediul activitatilor de voluntariat. Prin urmare voluntariatul poate fi privit ca si o sursa importanta pentru invatarea nonformala sau informala, dar si pentru integrarea socio-profesionala a celor ce-l practica.
Cu toate ca valoarea a voluntariatului este acceptata la nivel european, diferentele de perceptie, atitudine, dar si de politici legate de miscarea de voluntariat sunt inca vizibile intre tarile Uniunii Europene.
Prin urmare, prin intermediul proiectului “Volunteer to learn” coordonat de “Gemeinsam leben und lernen in Europa” (Germania) alaturi de cele 4 organizatii partenere din Cehia, Italia, UK si Germania, urmarim sa identificam exemple de buna practica legate de promovarea oportunitatilor de invatare prin voluntariat. Unul dintre obiective este ca acestea sa fie apoi preluate si adaptate la specificul comunitatilor de provenienta ale partenerilor din proiect, astfel incat sa ofere voluntarilor locali (mai ales celor de varsta adulta si varstnicilor) contextul adecvat pentru dezvoltare personala. Domeniile de lucru pe parcursul proiectului sunt: evaluarea impactului activitatii de voluntariat – in termeni de dezvoltare de competente, identificarea si dezvoltarea de strategii creative de promovare a voluntariatului ca oportunitate de invatare, rolul activitatilor de voluntariat in stimularea invatarii (inclusiv a invatarii formale sau angajarea in diverse activitati de training si perfectionare), gestionarea oportunitatilor de training existente in organizatiile care lucreaza cu voluntari, etc.

Proiectul “Volunteer to learn” este implementat in perioada august 2010 – iulie 2012, cu sprijinul financiar al Comisiei Europene prin intermediul Programului de Invatare pe Tot Parcursul Vietii (Grundtvig – Parteneriate pentru invatare).

DO! DO DO! It’s time for YOU! (15 decembrie 2010 – 15 august 2011)

In acest proiect CVCN a gazduit 8 voluntari internationali din 6 tari (Italia, Irlanda de Nord, Lituania, Austria, Olanda si Bulgaria) timp de 4 luni (1 februarie 2011 – 31 mai 2011). Cei 8 tineri au planificat si organizat 14 evenimente (VOLUNTEXPO – targ de oferte de voluntariat, PROMO SEV, Parada voluntarilor, evenimentul „Hai, sustine voluntariatul!”, Eco Cafe, Proiectie de filme, Lectie de educatie multicuturala, Ziua veseliei, Light into the night – eveniment de recunoastere a muncii voluntarilor, Expozitie foto, 3 actiuni de voluntariat: constructia de custi pentru cainii unui adapost, igienizarea a doua zone din padurea Faget, trasarea terenului de sport din comuna Sandulesti si Seara voluntarilor ) in cadrul editie a X-a Saptamanii Nationale a Voluntariatului (SNV) la Cluj-Napoca  desfasurata in perioada 9-15 mai 2011.

Pe langa cele 14 evenimente din SNV cei 8 voluntari au mai organizat o colecta de hrana pentru un adapost de caini, au mentinut un blog (http://www.inclujon.wordpress.com) unde au postat articole despre experinetele traite ca voluntari SEV si au organizat 11 prezentari despre Serviciul European de Voluntariat in facultatile si licee clujene.
Prin activitatile derulate in acest proiect cei 8 voluntari au avut ocazia se dezvolte personal,  sa traisca o experienta multiculturala, sa invete lucruri noi si sa invete limba romana. Proiectul a fost finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune administrat in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

Mai multe despre experienta voluntarilor implicati in acest proiect (Bo Alkemade, Maria Tasheva, Regimantas Puida, Edita Noreikaite, Sarah Foster, Fabio Mascialino, Katharina Wendlik, Johanna Steingenberger) puteti gasi la sectiunea voluntari straini in Romania.

Our children, our future (1 mai 2010 – 31 octombrie 2011)

Proiectul implica 5 voluntari internationali din 4 tari care desfasoara activitati cu scopul de a oferi suport copiilor proveniti din medii geografice sau economice dezavantajate, medii ce prezinta mai putine oportunitati de formare si dezvoltare.

Cei 5 voluntari internationali ai proiectului sunt gazduiti de CVCN in perioada 15 iulie 2010 – 15 septembrie 2011, activitatea lor fiind concentrata pe doua directii distincte: derularea de lectii de educatie rutiera si educatie multiculturala in 13 scoli din zona rurala a judetului Cluj si participarea la organizarea unui club pentru copiii din familii cu o situatie financiara precara care locuiesc in Cluj-Napoca.

Lectiile de educatie rutiera si educatie multiculturala sunt sustinute lunar de catre cei 3 voluntari din Portugalia, Slovenia si Franta in scolile partenere din: Luna de Sus, Gilau, Stolna, Lita, Vlaha, Savadisla, Tureni, Copaceni, Sandulesti, Mihai Viteazu, Petrestii de Jos, Craiesti si Turda.

Clubul copiiilor este gazduit de catre Asociatia Familia Regasita si organizeaza zilnic activitati pentru aproximativ 20 de copii. In cadrul acestui club, cele doua voluntare din Germania desfasoara o serie de activitati ludice, artistice, recreative, suport pentru teme etc. dar si administrative.

Proiectul este finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune administrat in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

Mai multe despre experienta voluntarilor implicati in acest proiect (Annalisa Desi, Lucie Baptiste, Daniel Santos Fraga, Mojca Slatinek, Laura Romer, Antonia Fatkenheuer) puteti gasi la sectiunea voluntari straini in CVCN.

Bring European awarness to Ukraine (1 iunie 2010 – 30 septembrie 2011)

“Bring European Awarness to Ukraine” este un proiect realizat in parteneriat cu Donetsk Youth Debate Centre din Ucraina. In cadrul acestuia un voluntar roman a realizat un stagiu de voluntariat de 12 luni prin intermediul Serviciului European de Voluntariat sau SEV (Actiunea 2 a Programului Tineret in Actiune) in Donetsk, Ucraina. Activitatile derulate de voluntar au contribuit la cresterea participarii tinerilor si la eliminarea atitudinilor negative fata de UE si fata de integrarea europeana.

Activitatile voluntarului i-au ajutat pe tinerii beneficiari sa isi creeze o viziune proprie asupra Uniunii Europene prin informatiile oferite, dar si sa devina mai activi la nivel local si sa inteleaga mai bine relatiile mutuale dintre tineri. In cadrul clubului pentru tineri, voluntarul SEV a reusit sa contribuie la imbunatatirea metodelor de educatie non-formala si a modalitatilor de petrecere a timpului liber de catre acestia. Totodata proiectul a creat cadrul potrivit pentru implementarea de evenimente publice de sensibilizare de tipul “Biblioteca Vie” pentru prima oara in Donetsk.

Pe langa beneficiile aduse comunitatii locale din Ucraina, proiectul a avut un impact pozitiv si asupra voluntarului SEV care pe parcursul celor 12 luni de stagiu s-a confruntat cu situatii noi, a reusit sa invete metode de lucru noi, a avut ocazia sa invete o noua limba straina si sa isi puna in valoare abilitatile proprii.
Proiectul a fost finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune – Actiunea 2 Serviciul European de Voluntariat.

Mai multe despre experienta voluntarului implicat in acest proiect (Maria Gavaneci) puteti gasi la sectiunea voluntari romani in strainatate.

Bring out the child in you! (1 februarie 2010 – 1 iunie 2011)

Proiectul a fost derulat in parteneriat cu Spitalul clinic de urgenta pentru copii Cluj-Napoca in perioada 1 februarie 2010 – 1 iunie 2011. Pe langa cresterea calitatii vietii copiilor spitalizati si sustinerea procesului de vindecare al acestora, proiectul “Bring out the child in you!” a urmarit dezvoltarea personala a celor 4 voluntari internationali prin oferirea unor experiente de invatare interculturala relevante, intr-un context non-formal. Cei patru voluntari sositi la Cluj din Italia, Germania, Turcia si Israel au defasurat zilnic activitati recreative, socio-educative si de animatie clinica in 4 sectii ale Spitalului partener.

Proiectul a fost finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune administrat in Romania de Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale.

Mai multe despre experienta voluntarilor implicati in acest proiect (Leyla Ozen, Marianna Rosa, Murat Yildiz si Tom Verchik) puteti gasi la sectiunea voluntari straini in Romania.

Invata de la TV (Tineri Voluntari)! (1 martie 2010 – 20 decembrie 2010)

9 tineri din Armenia, Franta, Georgia, Turcia, Lituania, Estonia, Slovenia au fost implicati timp de 10 luni in 2 activitati majore. In prima activitate 7 dintre voluntari au organizat evenimente si au creat publicatii care sa stimuleze voluntariatul la nivel local. Printre aceste evenimente putem aminti „Saptamana Nationala a Voluntariatului” si „Biblioteca Vie” iar printre materialele publicate „Ghidul oportunitatilor de voluntariat din Cluj-Napoca”. Ceilalti 2 voluntari au desfasurat activitati de educatie rutiera si multiculturala in trei scoli din orasul Cluj-Napoca. Acest proiect a urmarit oferirea unui cadru care sa faciliteze dezvoltarea personala a voluntarilor prin implicarea acestora in activitati relevante si interesante, toate acestea desfasurandu-se intr-un cadru non-formal. Proiectul este finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune.

Mai multe despre experienta voluntarilor implicati in acest proiect (Domitille Crenn, Ligita Zekaite, Matthieu Morrisse, Ervin Jelnikar, Asu Sinem Demiroz, Meline Baghdasaryan, Rima Martirosyan, Ana Tsurtsumia) puteti gasi la sectiunea voluntari straini in CVCN.

Activism – a Lifestyle (1 februarie 2010 – 1 mai 2010)

24 de participanti din Turcia, Germania, Portugalia, Grecia, Cipru, Romania, Italia şi Lituania au participat la un training pe tema implicarii in comunitate. Tema principala a proiectului “Activism – a lifestyle” a fost activismul in multiplele sale forme, vazut ca o forta de schimbare si dezvoltare a tinerilor pe de o parte, si prin acestia, a comunitatilor, pe de alta parte. Activismul a fost explorat de la formele sale cele mai evidente, filantropia sau voluntariatului, pana la forme mai putin vizibile sau utilizate: forumul cetatenesc, marsuri/proteste, teatru forum, activism politic, reciclare si reconditionare, etc. Astfel participantii si-au identificat cea mai potrivita forma de activism prin care vor sa contribuie la dezvoltarea comunitatii, au inteles contextul mai larg in care oamenii isi pot aduce contributia si au conturat idei de proiecte comunitare adecvate intereselor si abilitatilor lor. Acest proiect a fost finantat de catre Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune.

Voluntariatul, o posibila masura impotriva delincventei! (1 martie 2009 – 1 decembrie 2009)

Prin acest proiect am abordat o problema serioasa a comunitatii in care traim si anume nevoia de a integra social si profesional tinerii marginalizati. Grupul nostru tinta a fost format din tineri delincveti care au comis fapte penale inainte ca ei sa implineasca 14 ani. Pentru acesti tineri legea nu prevede pedepse cu inchisoarea, ci introducerea lor in programe educative. Beneficiarii proiectului nostru au fost 10 tineri delincventi, cu varste intre 14 si 18 ani care au fost identificati de organizatia partenera, Prison Fellwoship Romania. Principalele activitati au fost pregatirea, implementarea si evaluarea unui program de voluntariat pentru acesti tineri, iar acest program a avut ca obiectiv intelegerea conceptului de voluntariat si implicarea concreta a acestor tineri in activitati de voluntariat in beneficiul comunitatii locale, cu impact pozitiv asupra dezvoltarii personale a participantilor. Proiectul s-a desfasurat pe parcursul a 9 luni si a inceput prin recrutarea si pregatirea a 10 voluntari care au dezvoltat relatii pro-sociale, unu la unu, cu cei 10 tineri delincventi. Aceste interactiuni au avut loc in timpul intalnirilor saptamanale dintre voluntari si beneficiari, in acest timp voluntari au facilitat beneficiarilor invatarea prin metode non-formale si interactive a unor valori pro-sociale. Voluntarii si beneficiarii au vizitat organizatii neguvernamentale si institutii publice pentru a identifica nevoile comunitatii, au participat la 4 actiuni de voluntariat identificate si organizate de către ei si au pregatit si participat la o tabara de vara pe tema voluntariatului. Proiectul a fost intens mediatizat pentru a reduce marginalizarea de care sunt afectati beneficiarii. Acest proiect a fost finantat de catre Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune.

Road Safety (octombrie 2008 – februarie 2010)

Proiectul „Road Safety” a pornit de la anticiparea intensificarii traficului in zonele din apropierea autostrazii o data cu inaugurarea acesteia si a fost gandit ca si o modalitate de a preveni cresterea numarului de accidente rutiere. Astfel scopul proiectului este de a spori gradul de informare a copiiilor din aceste localitati privind regulile de circulatie, siguranta pietonului, comportament responsabil in general. Programul are la baza metode ale educatiei non-formale si urmareste atat informarea elevilor pe temele mentionate, cat si dezvoltarea de atitudini pro-active si responsabile in randul elevilor. Programul este sustinut de Proiectul Autostrada Transilvania si derulat in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Cluj si cu scolile din cele 14 localitati abordate.

Campania de advocacy: “Vocea Voluntariatului la Cluj – Napoca (aprilie 2007-octombrie 2007)

Proiectul derulat prin sprijinul World Learning for International Develomplent prin Programul de Consolidare a Capacitatii Societatii Civile s-a derulat in perioada aprilie – octombrie 2007. Scopul proiectului a fost de a creste capacitatea Centrului de Voluntariat Cluj-Napoca de a promova activ adoptarea si implementarea de catre autoritatile locale a strategiei si deciziilor locale favorabile voluntariatului.
Actiunile de advocacy in acest domeniu au dus la dezvoltarea voluntariatului si promovarea intereselor grupurilor dezavantajate pe care voluntarii ii reprezinta. De asemenea monitorizarea institutiilor publice cu rol de decizie (Consiliul Judetean Cluj si Consiliul Local Cluj-Napoca) si mobilizarea cetatenilor pentru participare la dezbaterea politicilor publice au vizat cresterea gradului de democratizare a societatii.

Parteneriat in cadrul proiectului “Advocate for dignity-coalition” din cadrul programului “Pledoarie pentru demnitate” derulat de Centrul de Resurse Juridice (1 octombrie 2006 – 30 septembrie 2007)

Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca ca partener in cadrul proiectului a monitorizat modul in care sunt respectate drepturile persoanelor cu probleme de sanatate mintala sau care au o dizabilitate intelectuala si sunt institutionalizate in spitalele de psihiatrie sau in centrele de recuperare pentru persoanele cu handicap. Realitatea din institutiile psihiatrice din Romania arata ca, in general, aceste persoane nu beneficiaza de tratamentul psihiatric adecvat starii lor de sanatate si nici de activitatile de reabilitare vocationala absolut necesare pentru functionarea lor la intreaga capacitate fizica si psihica. Mai grav, foarte multi pacienti traiesc in conditii care se afla sub limita demnitatii umane si aceste institutii devin pentru ei „inchisori pe viata”.
Rapoartele de monitorizare realizate de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca evidentiaza faptul ca persoanele cu dizabilitati mintale constituie un grup social sistematic marginalizat, discriminat si supus unor tratamente ce denota lipsa de respect pentru drepturile fundamentale ale omului.
Pentru imbunatatirea situatiei lor, Centrul de Resurse Juridice si Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca alaturi de alti parteneri desfasoara campanii de advocacy, educare si informare, contribuind in acelasi timp la formularea unui pachet de politici publice coerente pe sanatatea mintala, accentuand componenta de dezinstitutionalizare si reintegrare in comunitate si urmarind transpunerea acestor obiective in practica.

Proiectul “Europa la liceu”

Concursul de filme pe teme europene adresat liceenilor din toata tara este un concurs lansat de Reprezentanta Comisiei Europene la Bucuresti, care s-a aflat in 2007 la cea de-a patra editie. Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca a fost, la toate cele patru editii ale concursului, organizatie-partener a Delegatiei Comisiei Europene, pentru implementarea proiectului la nivelul orasului Cluj-Napoca.
Rolul CVCN in cadrul acestui proiect a fost de informare si antrenare a tinerilor liceeni clujeni (liceenii fiind grupul-tinta al concursului), asupra unor aspecte privind Uniunea Europeana si procesul de aderare al Romaniei, notiuni de project management. Voluntarii CVCN (12) au intrat in fiecare an in contact direct cu liceenii, prin intermediul unor sesiuni se training si dezbatere pe temele deja mentionate. Proiect finantat de Reprezentanta Comisiei Europene prin ANSIT

Elaborarea publicatiei “Ghidul Oportunitatilor de Voluntariat din Cluj-Napoca (2006, 2007, 2010/2011)

Aflata la a treia editie aceasta publicatie este un important instrument de informare in domeniul voluntariatului. Prima editie a acestei Ghidului a avut mare succes in randul cetatenilor atat ca oportunitate de a alege activitatea de voluntariat potrivita in care sa se implice, cat si de a cunoaste sectorul societatii civile din comunitatea clujeana. Am gandit acest ghid ca pe un instrument menit sa vina in sprijinul persoanelor interesate de activitati de voluntariat, dar si a institutiilor publice si organizatiilor neguvernamentale interesate sa lucreze cu voluntari. El reprezinta principalul instrument in orientarea, pe termen lung, a persoanelor interesate de voluntariat, spre activitatile derulate in folosul comunitatii clujene. In plus, ghidul ofera sansa pentru organizatii si institutii de a se promova la nivel local.

Proiectul “Voluntar intr-un Cluj solidar” (8 iunie 2006 – 1 octombrie 2006)

Acest proiect a avut ca si scop dezvoltarea CVCN ca un centru sustenabil de voluntariat, care sa raspunda nevoilor tinerilor de a se implica in comunitate. Desfasurat pe perioada verii anului 2006, cand se stie ca activitatea voluntarilor scade in intensitate, proiectul a fost o provocare pentru organizatia noastra. In primul rand datorita perioadei in care s-a desfasurat, cand intregul sector non-profit isi reduce activitatea, precum si in ce priveste grupul – tinta vizat: comunitatea clujeana. Din experienta noastra putem observa ca cei care se implica cel mai mult ca si voluntari in Cluj-Napoca sunt in primul rand studentii, care majoritatea lor sunt membri ai altor comunitati. Am dorit prin intermediul acestui proiect sa mobilizam cetatenii clujeni in rezolvarea problemelor propriei comunitati, vizand de asemenea si sa atragem voluntari din alte categorii de varsta decat cea de 18-25 de ani. Proiect finantat de ANSIT.

Proiectul: “Better Service for Romania” (1 februarie 2006 – 1 noiembrie 2006)

Proiectul este o continuare a programului pilot de Service-Learning intitulat „Elevi pentru comunitate”, avand ca obiectiv promovarea conceptului si practicii de Service-Learning in Romania. Dintre principalele activitati ale proiectului putem mentiona: realizarea unei cercetari cu privire la posibilitatea adaptarii conceptului de Service-Learning la realitatea romaneasca, cercetare care s-a incheit cu editarea unei brosuri. Am organizat o sesiune de training: “Introducere in Service-Learning”, care a avut ca beneficiari 8 reprezentanti ai Centrelor de Voluntariat din tara. In urma acestei instruiri, participantii au elaborat proiecte de Service-Learning, iar 5 dintre acestea au fost cofinantate de CVCN cu mini-granturi. Proiectul s-a finalizat cu un schimb de experienta intre toti cei implicati in acest proiect, organizat si gazduit de catre organizatia care a reusit sa implementeze cel mai de impact proiect de Service-Learning in comunitatea sa. Proiect finantat prin Open Society Institute ZUG Foundation.

Proiectul “Cluj-Napoca Volunteer Centre” (1 august 2005 – 1 august 2006)

Scopul acestui proiect a fost de a sustine Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca pentru a deveni sustenabil si eficient in atingerea obiectivelor sale. Initiat in august 2006, proiectul a sprijinit serviciile de baza ale centrului: recrutarea si instruirea voluntarilor, plasarea acestora in organizatiile si institutiile care solicita voluntari, oferirea de consultanta, training in managementul voluntarilor. Prin intermediul acestui proiect, CVCN a reusit sa se faca mult mai cunoscut si recunoscut in comunitatea locala. Proiect a fost finantat de Ambasada SUA in Romania.

Organizarea “Conferintei regionale pentru ONG-urile romanesti interesate de cooperarea pentru dezvoltare” (2006)

In parteneriat cu TRIALOG Bruxelles, CVCN a organizat in aprilie 2006 o conferinta regionala de informare cu privire la problematica cooperarii pentru dezvoltare, ca si obligatie pe care Romania si-a asumat-o ca viitor membru al Uniunii Europene. Conferinta a reunit peste 40 de participanti din intreaga tara, care s-au familiarizat cu problematica propusa si au inceput discutiile pentru crearea unei platforme romanesti a ONG-urilor interesate in cooperarea pentru dezvoltare. Dupa aproximativ 6 luni de la aceasta conferinta s-a lansat FOND – Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare cu scopul de a integra organizatiile neguvernamentale din Romania care deruleaza proiecte pentru dezvoltare internationala in retele europene prin dezvoltare de cunostinte, capacitate institutionala si reprezentativitate si parteneriate cu platforme si retele europene. Proiect finantat de TRIALOG.

Elevi pentru Comunitate (septembrie 2004 – iunie 2005)

Obiectivul acestui program este de a forma tanara generatie in ceea ce priveste valorile civice si sociale, in special responsabilitatea si apartenenta fata de comunitate, prin activitati de voluntariat. Proiectul s-a desfasurat in doua scoli clujene (Scoala Bob si Scoala nr. 21), incheindu-se cu rezultate concrete: dotarea Spitalului pentru Copii Cluj-Napoca cu o mini-biblioteca, ecologizarea unor zone de agrement, o campanie de informare a cetatenilor etc. In principal, tinerii voluntari (de clasa a V-a) sunt ghidati si sustinuti pentru a aborda mici probleme din comunitate posibil de rezolvat prin efortul lor. Pe scurt, acest proiect imbină invatarea academica-scolara cu actiunea in beneficiul comunitatii. In anul 2006, proiectul s-a desfasurat intr-o alta scoala: Avram Iancu, unde a fost solicitata implementarea acestuia la clasa a IV-a.

Tabere de ajutorare a victimelor inundatiilor (iulie 2005)

Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca considera ca implicarea voluntarilor in situatii de dezastre si calamitati naturale este o nevoie majora a societatii noastre, care pana in prezent nu a fost adresata corespunzator. Romania a fost lovita de numeroase valuri de inundatii in anul 2005, insa raspunsul cetatenilor in ceea ce priveste ajutorarea voluntara a celor afectati nu a fost pe masura asteptarilor si mai ales a nevoilor. Prin proiectul de fata am dorit sa lansam o campanie de motivare a cetatenilor de a se implica in sprijinirea celor loviti de dezastre. Primul pas a fost facut in cadrul Taberei de voluntariat pentru sinistratii din Baisoara, din iulie 2005. Finantarea taberei s-a facut din fondurile proprii CVCN.